Instal·lació fotovoltaica d’autoconsum amb bateries

fotovoltaica d'autoconsum amb bateries

Dissenyem i instal·lem instal·lacions d’autoconsum amb bateries.

Està prohibit l’autoconsum?

No! La nova llei RD15/2018 aprovada el 5 d’octubre del 2018 no només permet el dret a l’autoconsum sinó que també simplifica els tràmits per poder fer una instal·lació d’autocomsum. Sense cap dubte hem entrat definitivament a l’època de la transició energetica on les energies renovables guanyaràn terreny envers les energies contaminants.

Les instal·lacions d’autoconsum (interconnectades amb la xarxa elèctrica) de fins a 10Kw que disposin d’un equip d’injecció 0 que asseguri que no s’aboca excedent a la xarxa només hauran de pagar un càrrec fixe anual que no superarà els 16€.
Si la nostre instal·lació és amb bateries llavors a més de pagar el càrrec fixe anual també haurem de pagar un càrrec variable per cada Kwh generat per la nostre instal·lació fotovoltaica ( més o menys 150€/any). Aquest últim és el denominat impost al Sol.

De totes maneres us adjunto un resum de la llei sobre l’autoconsum per aclarir alguns dubtes :
“Resum RD900/2015”

Existeixen 3 tipus d’instal·lacions d’Autoconsum:

Instalació aïllada fotovoltaica bateries

Instal·lacions aïllades

Instal·lacions on no hi arriba la xarxa elèctrica ( cases de pagès, etc…)

Fotovoltaica d'Autoconsum amb bateries

Autoconsum amb bateries

Autoconsum amb acumulació recolzades per la xarxa elèctrica o generador

Fotovoltaica Autoconsum sense bateries

Autoconsum sense bateries

Autoconsum directe sense acumulació amb Injecció 0 o micro-inversors

Què és una Instal·lació d’autoconsum amb bateries?

Les instal·lacions d’autoconsum estan pensades pels usuaris que es volen auto-generar part de la corrent que consumeixen en els seu habitatge amb panells solars i que tenen accés a la xarxa elèctrica de recolzament.
Aquest tipus d’instal·lacions suposen un gran estalvi en les factures de llum i tenen un temps d’amortització baix.

com funciona una instal·lació fotovoltica amb bateries

autoconsum energia solar bateries

Esquema més comú d’una instal·lació d’autoconsum amb acumulació.

I com funciona una instal·lació d’autoconsum amb acumulació?

Una instal·lació aïllada està formada per 3 elements bàsics :

  • Panells solars
  • Inversor híbrid ( multi-funció )
  • Bateries

Els panells solars transformen la radiació solar en energia elèctrica ( corrent contínua ) i l’entreguen l’inversor híbrid.

L’inversor híbrid s’encarrega de gestionar de manera intel·ligent 3 fonts d’energia ( Solar, bateries i xarxa elèctrica o generador) de manera que sempre tinguem alimentació en la sortida.
A més les gestiona tenint en compte els següents conceptes :

autoconsum amb acumulació

autoconsum amb acumulació

autoconsum amb acumulació

autoconsum amb acumulació

Cas 1 :
Si els panells produeixen per sobre del consum de l’habitatge, l’inversor destinarà part de la corrent a satisfer el consum i l’altre l’emmagatzemarà a les bateries.
Cas 2:
Si els panells no produeixen suficient corrent per alimentar els consums de l’habitatge, l’inversor agafarà part de corrent dels panells i part de les bateries.
Cas 3:
Si els panells no produeixen corrent l’inversor agafarà la corrent de les bateries.
Cas 4:
Si els panells no produeixen i les bateries estan baixes, l’inversor agafarà la corrent de la xarxa elèctrica.

En cap cas carregarem les bateries de corrent de la xarxa.
De totes maneres aquests inversors híbrids són del tot configurables i inclús alguns es poden monitoritzar a través d’internet.

Les bateries utilitzades en autoconsum recolzades per la xarxa elèctrica són bateries monoblock principalment d’AGM (fibra de vidre absorbent ) que són lliures de manteniment. Aquestes bateries no són de gran auto-descàrrega ni tampoc de molta capacitat. Estan dissenyades com a SAI per consums estables. per tant en aquestes instal·lacions no hi connectarem vitroceràmiques, termos elèctrics, forns, rentadores ni secadores , ja que tenen puntes de potència molt altes que ens podrien malmetre les bateries i l’inversor.

Què s’ha de tenir en compte a l’hora de fer una instal·lació d’autoconsum amb bateries?

Sabent que tenim el recolzament de la línia elèctrica les instal·lacions d’autoconsum amb acumulació busquen que sense fer una gran inversió puguis estalviar gran part en la factura de la llum.
Els inversors i bateries de les instal·lacions d’autoconsum amb acumulació no estan dissenyats per suportar electrodomèstics que
tenen alts punts de potència com vitroceràmiques, termos elèctrics, forns, rentadores ni secadores . Aquest tipus de consumidors podrien sobrecarregar l’inversor i reduir dràsticament la vida de les bateries monoblock.
Per tant, estudiarem els consums de l’ahbitatge i els dividirem en 2 parts :

  • Part 1 : Consums que aniran directament connectats a la xarxa elèctrica sense passar per la instal·lació d’autoconsum (vitroceràmiques, termo elèctric, forn, rentadora,
    secadora, alguns endolls,etc..)
  • Part 2 : Consums que aniran connectats a la instal·lació solar, preferiblement consums estables i que tinguin gran demanda al migdia que és quan hi ha més producció solar ( Nevera, congelador, llums, TV, calefacció, etc..).

preus d'autoconsum amb bateries

Preus

projecte masia

Projecte Masia 2,6 kW

video treball teulada

Video treball en Teulada